Μα είναι καλός άνθρωπος… (ή αλλιώς, η μάχη της ταμπέλας…)

Ξεκίνησε η ανακοίνωση των υποψηφίων των διαφόρων κομμάτων για τις εκλογές της 6ης Μαίου.

Στόχος των κομματικών μηχανισμών είναι να εντάξουν στα ψηφοδέλτια τους εκτός από γνωστά» άτομα που «κουβαλάν廨ψήφους λόγω ονόματος/θέσης/οικογένειας και υποψηφίους που χαίρουν ακόμα κάποιας εκτίμησης στους ψηφοφόρους είτε λόγω της μη προηγούμενης συμμετοχής τους σε εθνικές εκλογές είτε λόγω του χαρακτήρα τους ή της επαγγελματικής/κοινωνικής τους δραστηριότητας.

Και ξαφνικά μπαίνει το δίλημμα…

Τον στηρίζω με την ψήφο μου ή όχι;

Οι σκέψεις που μας στριφογυρίζουν προσπαθώντας να βρούμε έρεισμα για την προσφορά της ψήφου μας στο πρόσωπό του πολλές. Να μερικές:

«…Μπορεί να διαφωνώ με το κόμμα, αλλά εγώ τον ξέρω/τον εμπιστεύομαι/του έχω υποχρέωση άρα θα τον ψηφίσω…»

«…Θα τον ψηφίσω γιατί ο αρχηγός του κόμματος λέει ότι αν δεν το κάνω είναι σαν να στηρίζω το άλλο κόμμα…»

«…Θα τον ψηφίσω γιατί μόνο έτσι θα μπουν στη βουλή σωστοί άνθρωποι και θα φύγουν οι ανάξιοι…»

«…Θα τον ψηφίσω γιατί αυτόν ξέρω…»

«…Θα τον ψηφίσω γιατί θέλω να τον δοκιμάσω…ακόμα…»

«..Θα τον ψηφίσω γιατί αν δεν το κάνω θα… πέσει χολέρα στην Ελλάδα, οι αγελάδες δεν θα βγάζουν γάλα, τα χωράφια θα γίνουν στέρφα, δεν θα βρέχει, δεν θα ξαναβγει ο ήλιος!…» (ακούγεται αστείο, αλλά σχεδόν με αυτή την απειλή ψηφίσανε τα τελευταία μέτρα…)

Το ερώτημα σε όλα τα παραπάνω είναι:

Πιστεύουμε πραγματικά ότι ένας σωστός και άξιος άνθρωπος ως βουλευτής μπορεί να ορθώσει τον δικό του λόγο και να υποστηρίξει την δική του άποψη, που δεν θα είναι πάντα η άποψη του αρχηγού του κόμματος;

Δυστυχώς, έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών περιπτώσεων που για την  «Δημοκρατία» μας η διαφωνία = διαγραφή από το κόμμα…Και έχουμε καταλάβει όλοι πόσο τρέμουν οι βουλευτές τη διαγραφή από το κόμμα, μια και έχουν συνδέσει την πολιτική ιστορία και κυρίως την ύπαρξη τους με το κόμμα, ανεξάρτητα αν αυτό υπηρετεί τις ιδρυτικές αρχές του και τη κοινωνία. Ζούμε δυστυχώς ακόμα στην εποχή της κομματοκρατίας (*), αν και θεωρώ στο τέλος της.

Επομένως, θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον μάταιο να θεωρούμε ότι ο «δικός» μας άνθρωπος θα ανατρέψει την πολιτική του κόμματος στο οποίο βρίσκεται ενταγμένος. Για αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ξεκάθαρα την πολιτική κάθε κόμματος για την έξοδο μας άπό την κρίση. Θολές περιγραφές ή εμμονές σε γενικόλογους αφορισμούς δυστυχώς κρύβουν πολιτικές συμβιβασμού ή/και υποτέλειας.

Ειδικά στις εκλογές αυτές που πλέον πρέπει οι διάφοροι υποψήφιοι να μας παρουσιάσουν σενάρια και προτάσεις εξόδου από την κρίση και όχι να κρυφτούν πίσω από την ταμπέλα του κόμματος…Προτάσεις του τύπου: «…Ψηφίστε με γιατί με ξέρετε..» και «Ψηφίστε με γιατί κατεβαίνω με το κόμμα που συμπαθούσατε/ψηφίζατε…» δεν μας προσφέρουν εναλλακτική εξόδου από την κρίση. Θα συμφωνήσω ότι το σύστημα των εκλογών όπως το έχουν διαμορφώσει δεν ευνοεί (και δεν έχει στόχο) την ανάδειξη ικανών και άξιων αντιπροσώπων της λαικής εξουσίας αλλά μάλλον προσπαθεί να διατηρήσει σε ζωή τους -αν και ασθμαίνοντες- κυρίαρχους κομματικούς μηχανισμούς. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τη στήριξη του ίδιου συστήματος.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Θέστε στους υποψήφιους συγκεκριμένα ερωτήματα για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Βάλτε τους να πάρουν θέση για τις επιλογές της κομματικής ηγεσίας τους. Βάλτε τους να πάρουν θέση για τους διάφορους «άξιους» συνυποψήφιους τους. Βγάλτε τους από την σκιά της κομματικής/παραταξιακής ταμπέλας.

Πιστεύετε ότι μετά από αυτά θα βρίσκεστε ακόμη σε δίλημμα;

* Εγώ όμως δεν ψηφίζω κανέναν αρχηγό αλλά ψηφίζω βουλευτή και σε αυτόν μόνο μεταβιβάζω την εξουσία που μου εγγυάται το Σύνταγμα.Πως είναι δυνατόν να η εξουσία αυτή να υποκλέπτεται από τον αρχηγό;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s